LG Arts Center is located in the heart of Gangnam business district, making an architectural contribution to the conventional high-rise building community. LG Arts Center's free cross section, as opposed to a box-type cross section, contributes to a variety of Seoul City's appearance.

Though the site given to LG Arts Center was extremely limited, the Center, as a performing arts venue, should contain all necessary spaces, both functional spaces and public spaces. After a series of feasibility studies, it was determined that the audience spaces and performance spaces should be maximized, while the performance support spaces be minimized, creating "a volume within a volume," which became the basic concept for the design. Other performance support spaces 3/4 offices, dressing rooms locker room, etc. 3/4 were planned in the adjacent GS Tower, on the 5th floor, the same level as the stage. The rehearsal room used for pre-performance exercises was designed on the B2 level of the GS Tower.
The exterior walls of the LG Arts Center used glass, green granite and stainless steel as the finish materials, in consideration of the visual linkage with the neighboring GS Tower building.
The choice of exterior finish materials could be explained as "an outer expression of the inner function." For the most mechanical as well as most functional spaces, stainless steel was used for the exterior wall finish, with an implication of the material's coldness and preciseness. On the other hand, a combination of glass and granite was applied on the exterior walls that surround the public spaces, implying a sense of lightness and openness.
The design of the interior wall finish takes as the basic concept the visual elements perceived from the curved surfaces of the exterior walls. The free and dynamic, curved yet horizontal lines and planes were repeated on the interior walls, and again variedly repeated in the audience chamber, thus reflecting the rhythmically dynamic image of an art-performing space upon its design.
The Main Lobby features a waved ceiling, an architectural application of the floor slope of the audience chamber in the upper level. This design element emphasizes the dynamic force and creates a visual illusion. It will also provide the audience with visual pleasure and curiosity.
Another point of interest is found around the Grand Stairs that connect the Main Lobby with the main level audience chamber. The large-scale glass stairs are raised over a double-leveled pond. The soft light from the ceiling is reflected upon the surface of the water, projecting the movement of ripples through the glass treads. Those who are on the stairs will stop for a while, and listen to the music of the falling water.
The auditorium lobby is reached either by the stairs or escalators from the Main Lobby. The floor and walls are finished with a brownish tone, and the ceiling is painted in a gold color. The entrance, which needs to be easily identified, is given a royal blue color.
The side walls of the audience chamber are finished with transondent fabric and wood mould, carefully designed for acoustic purposes. Sound-reflective hard wood panels are applied on the rear wall. Audience chairs are made of thin cushions in the royal blue color and thick wooden backs in dark brown, in harmony with the atmosphere of the entire hall space.